2. Technológiai Modul

Bio-engineering

Letölthető állományok | Médiamegjelenések

A projekt gazdasági, társadalmi és környezeti hátterének bemutatása

A mesterséges anyagok használata a kiesett szervek és szervfunkciók pótlására világszerte vezető innovációs terület. Ennek fejlesztése orvosbiológiai környezetben hazánkban kiemelt gazdasági jelentőséggel bír, hiszen viszonylag rövid úton vezet piacképes termékig és gyógyászati alkalmazásuk jól mérhető életminőség-javulást, jobb munkaképességet eredményez.

A bioanyagok és biomimetikus anyagok életminőséget javító alkalmazási lehetőségeinek feltárása olyan sajátos multidiszciplináris anyagtudományi megközelítést igényel, amelyben szigorú orvosi-gyógyszerészeti elvárások dominálnak.

A szakterület elemzése

A modern orvostudomány eszköztárának fejlődésében kiemelkedő jelentőségű az egyre kisebb mérettel dolgozó biotechnológiai eljárások megjelenése, amelyek alkalmazás máris számos sikert eredményezett. Az egyik legígéretesebb eredmény a liposzómák gyógyszerhordozóként való felhasználása. E területen a Semmelweis Egyetem jelentős hagyományokkal rendelkezik. A liposzómák jelenlegi formájukban a hatóanyagot az érpályából közvetlenül és célzottan a kívánt szövet sejtek közötti állományába juttatja el. A célzás eredményeként a hatóanyag a sejtben, illetve a célsejten belül kiválasztott sejtorganellumba (mag, mitokondrium) kerül. Ennek magvalósulásával nemcsak a tovább növelhető a tumor terápia hatékonysága (kisebb terápiás dózis, csökkent mellékhatások), de ideális eszköz áll rendelkezésre olyan genetikus betegségek (pl. neurodegeneratív betegségek) célzott génterápiájának megvalósításához (noninvazív intracelluláris génsebészet), melyekben a nukleáris és mitokondriális genom korrekciója vagy működésének befolyásolása szükséges.

A fejlesztés iránti kereslet és a kapcsolódó kínálati elemek elemzése

A modul keretében olyan prototípusok fejlesztése történik, amelyek nagy népbetegségek pontosabb diagnózisában (caediovascularis monitorozó rendszer – telemedicinával kiegészítve) vagy terápiájában (az Európában mintegy 240 millió pácienst érintő mesterséges fogszövet fejlesztés, a daganatterápiában alkalmazandó célzott szervspecifikus gyógyszerbevitel) használhatóak.

A projekt szükségességét alátámasztó probléma és/vagy stratégiai irány bemutatása

A mesterséges támasztó vagy fogszövet kifejlesztése a népbetegségnek számító fog és fogágyi betegségek gyógyítása területén jelentősen csökkentheti az ellátási költségeket, amelyek ma még nagyon magasak. A célzott gyógyszerbevitel pontosabb, gyorsabb és lényegesen olcsóbb onkoterápiát tesz lehetővé, e nélkül a terápia ma még túl drága. A modulban fejlesztendő keringés monitorozó rendszer a telemetria révén laboron kívüli vizsgálatokat is lehetővé tesz, a telemedicinális kapcsolat pedig gyors és magas szintű diagnózishoz vezethet.

A projekt célja

A technológiai modul általános célja, hogy a célzott gyógyszerbevitel a mesterséges szövetképzés és az orvosi késgépgyártás területén olyan új technológiákat és prototípusokat fejlesszen ki, amelyek meghatározóak lehetnek a fog és fogágybetegség, a cardiovasculáris betegséges valamint a daganatos betegségek korai felismerésében és hatékonyabb terápiájában.

K+F projektek

Ebben a modulban olyan korábban már a K+F+I tengelyen messzebbre jutott projektek vesznek részt, amelyek a 2 éves futamidő figyelembe vételével is piacközeli hasznosulásig vihetők el. Az itt művelt liposzóma projekt, amelynek lényege a gyógyszermolekulák célzott szervi bevitele más vonalon már hozott eredményt a liposzóma gyártás technológiája kidolgozott, a csomagolási technikák után értékesíthető produktum jöhet létre. A fogászati témában mesterséges fogágyi támasztószövet illetve fogszövet kísérleti fejlesztése az Európában mintegy 250 millió embert érintő fogágyi betegségben szenvedő populációt érinti. A modul következő technológiai egysége, egy a Szentágothai jános Tudásközpontban kifejlesztett műszer továbbfejlesztésével és kiegészítésével a cardiovasculáris és a metabolikus rendszer monitorozására alkalmas távmedicinával kiegészített műszer és távdiagnosztikai szolgáltatást szervez. A szabadalmaztatás alatt álló SSAO gátló molekula további vizsgálata a keringési és a cukorbetegség gyógyászatában válhat hasznossá.

Letölthető állományok

FájlMéret
2010. november 19. - MTA Kellermayer Miklós előadás12,2 MB
2011. június 14. - Részjelentés4,4 MB
Nanomedicina Hálózat18 KB
Fenntartási időszak terve15 KB
Kutatási eredmények hasznosítása16 KB
Összefoglaló szakmai jelentés31 KB

Médiamegjelenések

FájlMegjelenésMéret
Bioanyagok a nanotechnológiától a mesterséges szövetig2012. június, Magyar Tudomány626 KB